top of page

TARİHÇE

1927 yılında Rumeli’den Türkiye’ye iltica eden Haşim Cavcav ve Ailesi Türk hükümeti tarafından sırasıyla önce Yozgat’a sonra Bursa’ya daha sonrada Adana Dörtyol’a yerleştirilirler. Rumeli’de ekmek fırını çalıştıran Haşim Cavcav, yeni memleketi Adana Dörtyol’da da bir ekmek fırını kiralayarak geçimini sağlamaya başlar.

3 yıl sonra 1930 yılında Ankara’ya gelerek bugün SİT alanı olan Hamamönü Bölgesi içerisinde bulunan ekmek fırınını işletmeye başlar. O zamanlarda ekmek yerine ‘‘bazlama’’ üretilirken Cavcav ailesinin işlettiği fırında ilk ekmek üretimi gerçekleştirilir ve Ankaralılar ekmek ile tanışır. Aile zamanla kalkınmaya başlar ancak talihsizlikler sonucu, İlhan Cavcav 3 yaşında iken Haşim Cavcav bir kez daha yeniden başlamak zorunda kalır ve Ankara Mamak semtinde kara değirmen işletmeye başlar. O zamanlar 7 yaşlarında olan İlhan Cavcav ise babasının yanında yetişmeye başlar.

5 yıl sonra aile Mamak’ta ‘’Boğaziçi Un Fabrikası’’nı kurar. Fabrikanın kuruluşundan 3 yıl sonra, 15 yaşında ortaokulu bitiren İlhan Cavcav fabrikada veznedar ve satış elemanı olarak çalışmaya başlar. 1962 yılında ise fabrikadan ayrılarak babasının İskitler’deki zahire dükkânını devralır. 1970 yılına kadar burada ticaretini sürdüren İlhan Cavcav aynı dönemde Polatlı Un Fabrikası’nı da çalıştırmaya başlar. 1967 yılında Ankara Un Sanayii AŞ, Balgat semtinde bulunan arsayı satın alır. Büyük zorluklarla tesisleri tamamlar ve 1969 yılında 85 ton günlük buğday kırma kapasitesi ile üretime geçer. Takip eden yıllarda artan talep üzerine fabrikanın kapasitesi artırılır ve 800 tonluk kapasiteye ulaşılır.

Kurucumuz merhum İlhan Cavcav’ın hiçbir şekilde taviz vermediği DÜRÜSTLÜK ve DOĞRULUK ilkeleri ile ürettiği kaliteli unları sayesinde Ankara Un Sanayi AŞ bugün, sektöründe haklı bir itibara ve üne kavuşmuştur.

2017 yılından itibaren fabrikaların Yönetim Kurulu Başkanlığını Murat Cavcav sürdürmektedir. Yönetim kurulu üyeleri ise Önder Cavcav ve İ. Mehmet Cavcav’dır.

bottom of page